“Mafia” Internetului romanesc

Home  >>  Business  >>  “Mafia” Internetului romanesc

“Mafia” Internetului romanesc

14
Feb,2011

0

Acum cateva ore am citit probabil cel mai bun articol de pe TechCrunch in ultimele sase luni, articol care pe langa faptul ca mi-a reamintit de ce startup-urile care origineaza din Silicon Valley au succes mi-a trasat motivele pentru care Romania si Clujul in general, desi se autointituleaza noul Silicon Valley al Europei de Est va ramane doar la stadiul de nume pompos si nimic mai mult. Asta in caz ca nu ne resetam mentalitatea si modul de lucru.

Mai intai insa, un pic de background: De cativa ani companii imobiliare si mici wannabe startups au fluturat steagul Silicon Valley in ceea ce priveste Clujul (si Romania). Pe considerentul ca avem o seama de oameni foarte bine pregatiti (designeri, programatori si chiar si manageri) multe companii straine si-au deschis birouri aici, angajand intr-o veselie oameni extrem de competenti. Confirmarea a venit anul trecut din partea lui Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, dupa o vizita la Cluj.

Perfect. Multi ar fi zis ca e momentul sa capitalizam pe aceasta declaratie si sa-i dam bataie; unii au si incercat. Uitam insa un lucru esential: startup-urile de succes, in majoritatea lor covarsitoare, nu sunt romanesti. Vin o seama de investitori, angajeaza un manager capabil, o echipa buna care sa se ocupe de dezvoltare, dupa care prezinta produsul la conferintele de la Londra sau din US. In cazurile fericite mentioneaza timid ca o parte din dezvoltare a avut loc in Romania.

Ei, aici vad eu o problema. Oameni capabili exista, idei exista, insa cultura antreprenoriala mai deloc. Zic asta prin prisma faptului ca majoritatea celor pe care ii cunosc in industria tech fie lucreaza pentru startup-uri internationale cu birouri in Cluj, fie au plecat unul cate unul catre meleaguri mai primitoare. Cei care au ramas incearca timid sa lanseze proiecte interesante, insa raman fara tractiune dupa cateva luni – fie din lipsa de fonduri, fie din lipsa de speranta & viziune pe termen lung. Am vazut in Cluj proiecte mult mai frumoase si practice decat cele executate in afara dar care au murit uneori inainte de lansare.

Sa ne intelegem: nu pun sub semnul intrebarii capacitatile acestor oameni ci doar viziunea si cultura. Daca in ceea ce priveste cultura nu putem decat sa incercam sa ne-o cultivam prin copierea elementelor de succes din afara, la capitolul viziune tine doar de noi sa gandim corect si pe termen lung.

Din pacate insa cultura este bazata pe un element-cheie care noua, romanilor, inca ne lipseste: hub-ul tehnologic. La fiecare conferinta de tehnologie auzim ca nu avem cum sa reusim daca nu suntem in Silicon Valley sau in Londra – cel mai recent a spus-o Loic Le Meur. Ceea ce nu auzim foarte des este ca startup-uri de succes au rasarit exact acolo unde a existat o baza solida iar cel mai bun exemplu este Unit 8200. Aceeasi oameni care vin cu idei din ce in ce mai bune si solutii pertinente la probleme existente. Sau cum spune Sarah Lacy, o adevarata mafie, care nutreste generatie dupa generatie ambitia de a trage dupa sine industria tech.

Si ajung astfel la “mafia” Internetului romanesc – cu foarte putine exceptii (pe plan individual insa) si initiative de laudat ea este inexistenta. Nu exista serial entrepreneurs, nu exista investitori, nu exista proiecte notabile si nu exista continuitate. Pentru ca nu exista cultura adecvata si background-ul necesar.

Iar in lumina acestora e necesar sa facem mai mult decat sa ne laudam ca suntem Silicon Valley-ul Europei. La nivel declarativ oricine poate face succes si sa se laude cu asta. Insa mai mult ca oricine noi romanii, campionii vorbelor, avem obligatia sa trecem la fapte si sa punem bazele unei culturi atat de necesare pentru mediul tech autohton.

Altfel vom ramane doar niste sclavi foarte bine platiti care lucreaza pentru un stapan mai destept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *